Sunday, November 8, 2009

TAHNIAH GMS, ANDA BERANI!

0 comments
Gerakan Mahasiswa Sedar (GMS)


Sekalung tahniah dan penghargaan kepada pengerak Gerakan Mahasiswa Sedar (GMS) atas usaha murni membantu mahasiswa KUIS yang sudah terlalu lama menunggu suatu gerakan daripada mahasiswa sendiri untuk membawa isu yuran ini dengan lebih serius. Walaupun khadam aman palestin mengatakan ianya adalah gerakan sebahagian kecil mahasiswa, namun kehadiran lebih 2500 mahasiswa sewaktu penyerahan memorandum dapat menjawab betapa kecilnya usaha GMS ini. (harap2 khadam aman palestin boleh dapatkan video perhimpunan dan perarakan aman GMS jumaat lalu)

Oleh kerana MPM tidak dilihat lagi sebagai wadah untuk mahasiswa KUIS bergantung harap sebagai wira mereka, maka kemunculan GMS sangat tepat pada masanya, dan kerna profesional dan progresifnya GMS ini, menyebabkan pengurusan tidak senang duduk malah beberapa meeting tergempar khabarnya telah diadakan sesama mereka sejak GMS muncul sebagai pendesak agar mereka lebih serius menangani isu yuran yang sangat membebankan. InsyaAllah tidak lama lagi mereka akan mengumumkan penurunan harga yuran.

Saya mungkin dilihat sebagai pro GMS dan sememangnya saya akan sangat pro kepada mana-mana badan mahasiswa yang bersedia mengempur pihak pengurusan yang selama ini mempermainkan mahasiswa, hatta MPM pun diperguna seumpama budak kecil apabila dengan mudahnya MPM ini dibuli oleh JPM dan digulakan oleh Khairi.

Kasihan saya mendengar sendiri dari Presiden MPM bagaimana JPM 'bermain silap mata' dengan mereka mengenai banyak perkara dalam isu kebajikan, minggu taaruf,blazer MPM dan lain-lain lagi. Namun apa yang sangat dikesali, apabila MPM dengan mudah 'memaafkan' kesalahan mereka dengan mengorbankan amanah yang mahasiswa beri selaku perwakilan di MPM. Paling hebatpun MPM akan berjumpa dengan Prof Dato' Rektor dan dengan hangat2 tahi ayam JPM pun mula bekerja dan baik dengan mereka, tapi itulah hangat2 tahi ayam. Panas sekejap lepas itu sejuk membeku dan JPM pun mula mengulangi.

Pada hemat saya, sudah2lah kita bersikap lunak dengan mereka, sedang mereka dalam kelunakan kita memijak2 kepala. Adakah kita tidak punyai maruah membiarkan hak kita dicabuli didepan mata? Saya rasa MPM sedarkan akan hal ini.

Maka apalah salahnya MPM menyokong kerja murni GMS ini secara terbuka,jika pun tidak mampu bersama mereka yang terang-terang menanggung risiko tindakan tatatertib akibat mengenengahkan isu mahasiswa ini. Iyelah, itupun jika MPM hendak senang2 dalam berjuang untuk mahasiswa seperti yang ditulis dalam blog khadam aman palestin diblognya. Kalau nak diikut tulisan dalam blog khadam, 'kalau nak senang berjuang baik duduk diam2 dirumah'. Dengan kata mudah jika tidak mampu berada dihadapan, duduk dibelakang pun bolehlah.

Akhirnya, kepada GMS teruskan bekerja dan buat kerja. Jangan dilayan suara2 sumbang yang langsung tidak menambah pahala. Biarkan mereka menyalak sepuasnya, kerna sudah banyak masa yang kita berikan pada mereka untuk melakukan sesuatu,namun yang nyata mereka langsung tidak mampu berbuat apa2. Harapan yang mahasiswa berikan selama ini nyata palsu. Juga persiapkan segala kelengkapan ikut kemampuan untuk berhadapan risiko2 yang pasti menanti dihadapan,jika esok ditakdirkan akan ada korban di kalangan sahabat2 GMS, saya yakin pengorbanan itu tidak sia-sia InsyaAllah. Pengorbanan antum adalah untuk mahasiswa seluruhnya.

Comments

0 comments to "TAHNIAH GMS, ANDA BERANI!"

Post a Comment

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com